Художествените състави на Народно читалище „Будителите 2017” – Габрово усърдно се готвят за празник на смеха –  голям концерт с участието на самодейците, който цели да покаже, че след пандемията настроението и радостта от съприконсновението с изкуството са се върнали в репетиционните зали и напират да излязат навън, за поредна среща с публиката и приятелите.

Програмата за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура” подкрепи художествените състави и школите по изкуства на читалището след критичните месеци, в които те ограничиха срещите си.

Припомняме, че проектът на читалището предвижда чрез различни творчески подходи и разнообразни по същество творчески и културни изяви, да утвърди хумора, който за жителите на Габрово е движеща сила. Да разкрие хумора в песните, танците и обичаите на предците и в същото време да представи съвременното хумористично творчество. И не на последно място да го утвърди като успешна визитка на града и негова реклама.

Като представители на „столицата на хумора“ самодейци от читалището представиха откъс от бъдещия концерт и хумористичното изкуство на габровци на сцената на ХV Национален събор на народните читалище в град Бяла, област Варна.

Читалището и неговите състави са редовен участник в събора от създаването си. По този повод от името на кмета на Община Бяла инж. Пенчо Ненов им бе връчен Поздравителен адрес, в който той отправя поздравления за участието им в това, петнайсто издание на фестивала. „Вие сте истински стожери на българската култура – се казва в поздравителния адрес. – Вашето самоотвержено творчество и преданост са изградили мостове между поколенията и са помогнали да се запази и прослави богатството на нашата национална идентичност.”

Освен благодарности, смодейците получиха грамоти и златни медали за своето представяне и оценката, че изпълненията им впечатляват и вдъхновяват не само колегите им, самодейците от други читалища в страната, но и организаторите домакини.

Програмата на читалище „Будителите 2017” на сцената в крайморския град Бяла бе приветствана със смях и аплодисменти от публиката. Изпълнението на артистите-любители от Театрална студия „Гаргара” с ръководител Светослав Славчев показа ниво в сравнение с подобни участия, опит в интерпретацията и артистизъм в поднасянето на скечовете, подготвени на основата на популярните габровски анекдоти. Зрителите се забавляваха искрено, сякаш за пръв път чуваха как габровци слагат канелка на яйцето, или си разказват сватбените пътешествия, които са направили поотделно и на различни места.