Проект „Габрово – 160 години творчески град”

Финансиран по програма „Култура” на Община Габрово, 2020 г.

Период
07.2020 - 11.2020
Финансиране
Община Габрово
Свързан пост

Пет знакови за Габрово сгради бяха пренесени в умален мащаб в двора на читалището, до който достъпът е свободен. Моделите на архитектурни шедьоври са високи около 1 метър и са изработени от устойчива пластмаса от художника Климент Генчев. В габровския парк са „Парахода“ на Пенчо Семов- едно от чудесата на Габрово, вилата на индустриалеца, завещана за старопиталище, къщата на Калпазанов, възстановена по архивни снимки, Дома на културата, железопътната гара.

Макетите се отличават от подобни образци с това, че са интерактивни. Те „оживяват“ чрез сензори, а с помощта на холографски изображения разказват истории – в случая биографиите на 10 бележити габровци. Личности, повечето от тях малко известни, на които в родния им град не са издигнати паметници, но имената им са записани в страниците на националната ни история. Творци, държавници, хора на техническата мисъл, мечтатели, дали началото, изпреварили времето си. 

Освен изграждането на парка на миниатюрите, с част от осигуреното проектно финансиране Народно читалище „Будителите – 2017“ издаде нигата ”Джазът – мисия на един живот”, посветена на Манол Цоков, чийто принос за развитието на музикалната култура както в Габрово, така и в страната, е забележителен. Автор на книжното издание е изследователят на българската джаз музика Владимир Гаджев.